Drożdżówki z twarogiem i malinami

Obraz 002

Bułeczki drożdżowe wypełnione twarogiem i malinami. Idealne na drugie śniadanie lub deser , nie za słodkie , syte a najważniejsze domowe i przepyszne.

Obraz 076
Składniki:
Zaczyn:
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1/2 szklanki letniej wody
1/2 szklanki mąki pszennej
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniej wody
5 łyżek oleju rzepakowego
1 jajko
Nadzienie:
250g. półtłustego twarogu
200 ml śmietany 18%
4 łyżki cukru
250g malin
1 żółtko do posmarowania bułeczek
Przygotowanie:
Zaczyn:Do miseczki wkruszamy drożdże , dodajemy resztę składników , mieszamy do powstania konsystencji kwaśnej śmietany.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto:Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy wyrośnięty zaczyn , wodę , olej oraz jajko.
Wyrabiamy gładkie , elastyczne , odchodzące od dłoni ciasto.
Odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na 1 cm placek , wycinamy kwadraty ok. 5×5 cm. ( Wyszło mi 12 kwadratów)
Z jednej strony każdego ,do połowy ,wycinamy paseczki tworząc grzebyk.
Nadzienie:Twaróg ugniatamy widelcem ze śmietaną i cukrem , maliny myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym.
Na środek każdej drożdżówki kładziemy ok.2 łyżek twarogu i parę malin.
Zawijamy paseczki ciasta na farsz przyklejając pod spód.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , pozostawiamy na kolejne 30 min.
Bułeczki smarujemy rozkłóconym żółtkiem , pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

 

 

Obraz 058Obraz 065

Obraz 075

Obraz 070 Obraz 068

       Smacznego :)

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY