Drożdżówki z twarogiem i borówkami

DSC_0439

Domowe, puszyste drożdżówki w kształcie przeplatanego warkocza.
Z dodatkiem twarogu i świeżych borówek.
Smakują wyśmienicie.

DSC_0420 DSC_0423

Składniki:
Zaczyn:
30g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
100 ml mleka
3-4 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
700g. mąki pszennej
50g. rozpuszczonego masła
300 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
Dodatki:
300g. twarogu półtłustego
2 łyżki cukru pudru
150 ml kwaśnej śmietany 18%
200g. borówki amerykańskiej
Przygotowanie:
Zaczyn:Do miski wkruszyć drożdże , wlać ciepłe mleko , wsypać cukier, sól oraz mąkę.
Składniki wymieszać razem do powstania gęstości kwaśnej śmietany.
Odstawić na 20-15 min do wyrośnięcia.
Ciasto: Do miski wsypać mąkę i cukier, wlać mleko oraz masło. Wyrobić gładkie , elastyczne ciasto.
Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Dodatki: Twaróg przełożyć do miski, dodać śmietanę, cukier puder oraz borówki.
Całość dokładne wymieszać.
Ciasto podzielić na kawałki ( np. 6)
Każdy kawałek ponownie podzielić na 3 części, każdą rozwałkować, rozsmarować farsz, zwinąć w rulon.
Z 3 rulonów z twarogiem, zapleść warkocz.
Drożdżówki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem.
Pozostawić na kolejne 10 min.
Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

DSC_0441

Smacznego :)