Drożdżówki z serkiem twarożkowym i rzodkiewką

DSC_0170

Wytrawne drożdżówki wypełnione serkiem twarogowym o smaku chrzanu oraz rzodkiewką.
Smakują bardzo ciekawie i oryginalnie.

DSC_0165 DSC_0166

 

Składniki:
Ciasto:
500g.mąki pszennej
7g. suchych drożdży
1 łyżeczka soli
20g. rozpuszczonego masła
500 ml ciepłego mleka
Dodatkowo:
300g. serka twarogowego z chrzanem
1 pęczek rzodkiewki
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Przygotowanie:
Do mąki dodać suche drożdże oraz sól, przemieszać.
Wlać masło oraz mleko.
Wyrobić elastyczne ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, formować dość duże kulki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić na kolejne 15 min.
W każdej drożdżówce zrobić wgłębienie dnem od szklanki.
Umyte rzodkiewki pokroić w plasterki.
Wgłębienia drożdżówek wypełnić serkiem twarożkowym oraz plasterkami rzodkiewki.
Bułeczki oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

 

 

DSC_0170

 

DSC_0164

 

 

 

Smacznego :)