Drożdżówki z leczo

Obraz 063

 

Oryginalny , nie codzienny pomysł na podanie popularnego , warzywnego leczo z kiełbasą. Polska kuchnia o szwajcarskim klimacie.
Po drożdżówki możemy sięgnąć w każdej chwili gdy złapie nas głód bez stania nad garami :)
Smakują wyśmienicie na ciepło i na zimo , możemy podać je jako przystawkę np. pokrojone w trójkąty jak pizze albo przygotować małe drożdżówki na parę kęsów.
Zabrane do pracy budzą ciekawość , ahh zachwalań nie ma końca :)

Co więcej pierwszy raz postanowiłam w cieście drożdżowym ominąć tłuszcz który zawsze dawałam w postaci płynnego masła , oleju lub oliwy. Tym razem postawiłam na jajka i kwaśną śmietanę – strzał w 10 !
Ciasto rosło w oczach co widać na załączonym obrazku.
Wyszło puszyste , mięciutki i bardzo przyjemne w smaku.
Ser odegrał rolę łącznika ale i wzbogacił smak drożdżówek.
Polecam , pycha :)

Z warzywami rozprawił się nóż Victorinox , niezbędny pomocnik w kuchni !

Obraz 056 Obraz 020

Obraz 023

Obraz 052

 

Obraz 063

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
500g. mąki pszennej
7g. suchych drożdży
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
2 jajka
250 ml kwaśnej śmietany
200 ml ciepłego mleka
Leczo:
300 g cienkiej kiełbasy
2 cebule
1 papryka
1 średniej wielkości cukinia
2 dojrzałe pomidory
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól , pieprz
2 łyżki masła klarowanego
Dodatkowo:
100-150 g tartego sera żółtego

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe: Mąkę wymieszać z drożdżami , solą i cukrem.
Wbić jajka , dodać śmietanę i mleko.
Wyrobić odchodzące od doni ciasto.
Odstawić na 1 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Leczo:Warzywa umyć , osuszyć.
Kiełbasę pokroić w pół plastry ,obraną cebulę posiekać drobno.
Pomidory obrać ze skórki ( lub zostawić) wraz z papryką i cukinią pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło klarowane , zeszklić cebulę , zrumienić kiełbasę.
Dodać paprykę z cukinią i pomidorami.
Dusić do miękkości warzyw.
Doprawić suszoną bazylią , papryką solą i pieprzem.
Ciasto drożdżowe podzielić na kawałki w zależności ile drożdżówek chcemy otrzymać – u mnie 5 bardzo dużych.
Z każdego kawałka zrobić kulkę , ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , spłaszczyć .
Ciasto pozostawić na kolejne 15 min, w każdej bułce zrobić wgłębienie pozostawiając pulchne ranty , posypać obficie serem żółtym.
Wgłębienia wypełnić leczo.
Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.

 

Obraz 092 Obraz 080

 

Obraz 103

 

Przepis bierze udział w konkursie – Zachowaj smak wakacji z Victorinox! #MyVictorinox

Smacznego :)


Zachowaj smak wakacji z Victorinox!