Drożdżówki budyniowe z truskawkami i poziomkami polane białą czekolada z orzechami

d

Domowe drożdżówki z budyniem i owocami, soczystymi, aromatycznymi poziomkami oraz truskawkami.
Polane słodką polewą z białej czekolady i orzechów laskowych.
Idealne do zabrania na piknik lub słodką przekąskę w ciągu dnia gdy złapie nas mały głód.

d2
Składniki:
Zaczyn:
30g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
150 ml ciepłego mleka
2-3 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
600g. mąki pszennej ( u mnie tortowa)
100g. roztopionego, przestudzonego masła 82%
200 ml. ciepłego mleka
1 łyżka cukru
Budyń:
1 budyń śmietankowy z cukrem
500ml. mleka
1 łyżka masła 82%
Polewa:
2 łyżki mleka
200g. białej czekolady z orzechami
Dodatkowo:
truskawki
poziomki
Przygotowanie:
Zaczyn: Drożdże wkruszyć do miski. Dodać sól, cukier, mąkę oraz wlać mleko.
Wsypać mąkę pszenną, dokładnie wymieszać do powstania gęstości kwaśniej śmietany.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z cukrem.
Wlać mleko, masło oraz dodać wyrośnięty zaczyn.
Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Odstawić na godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Budyń: Budyń przygotować wg. przepisu na opakowaniu, w trakcie gęstnięcia dodać masło ,cały czas mieszając.
Z wyrośniętego ciasta formować okrągłe, małe bułeczki, każdą spłaszczyć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na środku każdej bułeczki zrobić wgłębienie np. dnem od małej szklanki/ kieliszka.
Wgłębienia wypełnić budyniem.
Wierzch udekorować poziomkami oraz pokrojonymi w plasterki lub cząstki truskawkami.
Piec 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Polewa: Nad kąpielą wodną rozpuścić czekoladę z dodatkiem mleka.
Polewać oblać zimne drożdżówki.
d

Smacznego :)