Drożdżowa rolada z łososiem

Obraz 055

Rolada drożdżowa pełna wykwintnych smaków . Pyszna na ciepło i zimno. Sama lub z sosem czosnkowym czy też koperkowym. Jej dopełnieniem smaków są chrupiące płatki suszonych pomidorów.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:Obraz 055
300 g mąki pszennej
7 g. suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
1/2 szklani ciepłej wody
Farsz:
2 garście świeżego szpinaku
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
200 g wędzonego łososia
200 g sera sałatkowego z ziołami
1 papryczka chili
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach
1 jajko

DS4
Przygotowanie:
Ciasto:Mąkę połączyć z drożdżami , solą olejem oraz wodą.
Wyrobić gładkie , elastyczne ciasto ( w razie potrzeby dolać wody lub wsypać mąki)
Ciasto odstawić na 1 h pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Farsz:Szpinak umyć osuszyć , ząbki czosnku obrać posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać masło przesmażyć czosnek ze szpinakiem do zwiędnięcia liści.
Łososia porwać na małe kawałki.
Ser sałatkowy pokroić w kostkę.
Umytą papryczkę chili posiekać drobno.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować cienko.
Posypać pieprzem cytrynowym , wyłożyć szpinak , papryczkę chili , łososia oraz ser.
Zwinąć roladę.
Jajko roztrzepać , posmarować po wierzchu ciasto , posypać suszonymi pomidorami.
Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.( w razie przypalania się pomidorów przykryć roladę folią aluminiową)
Upieczoną roladę pokroić w grube plastry.

Obraz 065

Smacznego :)