Drobiowe ” ośmiorniczki” w musztardzie

DSC_0550

Kotlety drobiowe nie muszą być nudne :) Piersi z kurczaka pachnące musztardą w formie ośmiorniczek lub inaczej paluszków drobiowych do odrywania, są świetnym sposobem na rodzinny obiad :)

DSC_0550

Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka bez polędwiczek
250g musztardy stołowej
2 łyżki sosu sojowego ( jasnego lub ciemnego)
1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz
mąka pszenna do panierowania
masło klarowane lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyć, osuszyć.
Każdą pierś pociąć w paski, nie przecinając do końca mięsa.
Musztardę wymieszać z przyprawami, zamarynować mięso.
Odstawić na min. godzinę do lodówki. ( Można odstawić na noc)
Mięso obtaczać w mącę pszennej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron.
Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

 

DSC_0550

 

DSC_0553

Smacznego :)