Drobiowe koperty z bobem i serkiem kanapkowym

Obraz 010

Koperty drobiowe wypełnione po brzegi bobem oraz serkiem kanapowym z pomidorami i bazylią. Idealne jako syte danie obiadowe , podane z ziemniakami i sałatką.

Obraz 012
Składniki:
250 g bobu
1 łyżeczka masła 82%
1 łyżka posiekanego kopru
1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 łyżki serka kanapowego z pomidorami i bazylią ( typu greckiego)
sól , pieprz
Panierka:
1 jajko
2 łyżki mleka
mąka pszenna
bułka tarta
smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Bób gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku , odcedzamy , gorący obieramy.
Do bobu dodajemy pieprz oraz masło , rozgniatamy widelcem.
Wsypujemy koper mieszamy.
Pierś z kurczaka oczyszczamy , myjemy , osuszamy.
Przekrawamy na pół wzdłuż , rozbijamy cienko , oprószamy solą i pieprzem.


Na każdy płat mięsa nakładamy łyżkę serka kanapkowego oraz jedną drugą bobu.
Składamy mięso na pół tworząc kopertę.
Panierujemy najpierw w mące a następnie w roztrzepanym jaju z mlekiem oraz bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (tłuszczu musi być tyle by zakrywały koperty do połowy) na rumiano z obu stron.


Odsączamy na ręczniku papierowym.

 

Obraz 017 Obraz 010

Smacznego :)