Drobiowe koperty w sezamie ze szpinakiem i serem żółtym

DSC_0080

Delikatne kotlety drobiowe wypełnione szpinakowo-czosnkowym farszem z serem żółtym. Obtoczone w panierce z chrupiącego sezamu. Usmażone na maśle klarowanym zyskują niezwykłego smaku. Polecam za równo na niedzielny jak i codzienny, rodzinny obiad.

 

DSC_0078 DSC_0077

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
sól
pieprz
Farsz:
1 cebula
300g. mrożonego szpinaku w liściach ( w sezonie polecam użyć świeżego)
3 łyżki sosu czosnkowego
sól, pieprz
2 łyżki masła klarowanego
3 plastry sera żółtego
Panierka:
2 jajka
4 łyżki mleka
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki bułki tartej
Dodatkowo:
Masło klarowane do smażenia ( Można użyć oleju lub smalcu)
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
Cienko rozbić.
Plastry mięsa oprószyć solą i pieprzem.
Farsz: Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklić posiekaną drobno cebulę, dodać szpinak.
Po chwili dołożyć sos czosnkowy, doprawić solą i pieprzem.
Dusić do zgęstnięcia farszu.
Każdy plaster sera przekroić na pół.
Pa plastrze mięsa układać kawałek sera oraz około 2 duże łyżki szpinaku.
Złożyć kopertę na pół, rozbić boki aby ładnie się skleiły.
Panierka: jajka roztrzepać z mlekiem.
Bułkę tartą wymieszać z sezamem.
Drobiowe koperty maczać w jajku a następnie w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron.
Podawać np. z ziemniaczanym puree i sałatką ze świeżych warzyw.

 

 

 

DSC_0080DSC_0081

 

 

 

 

 

Smacznego :)