Drobiowe kąski w cieście serowo-czosnkowym

DSC_0799

Kawałki kurczaka smażone w cieście na bazie dipu serowego i mascarpone. Pyszne, soczyste mięso o przyjemnym, serowym smaku z akcentem cytrynowego pieprzu.

DSC_0793 DSC_0791
Składniki:
1 kg. piersi z kurczaka
Ciasto:
4 jajka
200 ml. mleka
4 łyżki dipu serowego
4 łyżki mascarpone
1 łyżka pieprzu cytrynowego
2 duże, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
1 szklanka mąki pszennej
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić na małe kawałki.
Składniki na ciasto połączyć razem do powstania, gęstej, jednolitej konsystencji ( w razie potrzeby dodać więcej mąki lub dolać wody.)
W cieście, partiami zanurzać i obtaczać dokładnie kawałki kurczaka.
Smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron.
Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
DSC_0799
DSC_0792

 

 

Smacznego :)