Drobiowe „kanapki” z warzywami, mozzarellą i cheddarem

DSC_0537

Soczyste, idealnie doprawione wieżyczki drobiowe z dodatkiem warzyw i dwóch rodzajów sera.
Wyrazistego w smaku cheddara i delikatnej mozzarelli.
Pierś z kurczaka,cukinia, czerwona cebula, mięsiste pomidory i łączący całość ser- te połączenie jest jak najbardziej trafne.
Drobiowe kanapki, zapiekane w piekarniku z dodatkiem wiórek masła śmietankowego, smakują wyśmienicie :)

Jako dodatki polecam młode ziemniaki z koprem lub puree ziemniaczane i sałatkę ze świeżych, sezonowych, pełnych smaku warzyw.
Świetnie sprawdzą się także pieczone ziemniaki lub smażony ryż oraz zielona sałata, polana kwaśną śmietaną.

DSC_0530

DSC_0531DSC_0615

 

Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
1 cukinia
2 mięsiste pomidory malinowe
1 czerwona cebula
2 kulki mozzarelli
50 g. sera cheddar w kawałku
słodka papryka mielona
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów
wiórki masła śmietankowego
cienki szczypiorek
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błonek.
Piersi pokroić w plastry.
Warzywa umyć, mozzarellę odsączyć z zalewy.
Sery i warzywa także pokroić w plastry ( Ser cheddar w cieniutkie).
Mięso doprawić przyprawami.
Układać warstwami plaster mięsa,mozzarelli, cukinii, pomidora, cheddara, cebuli.
Całość przykryć plastrem piersi.
Czynność powtarzać do wykończenia składników.
Każdą wieżyczkę związać szczypiorkiem, umieścić w naczyniu do pieczenia/blaszce, posypać wiórkami masła.
Piec 35 min w piekarniku nagranym do 180st.

DSC_0543 DSC_0536

 

 

 

 

DSC_0537

 

DSC_0535

 

Smacznego :)

 

Przepisy inspirowane naturą

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura