Drobiowa wędlina z serem z szynkowara

DSC_0765

Domowa, delikatna szynka z piersi kurczaka. Z dodatkiem aromatycznych dodatków – suszonego kopru, suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią oraz świeżo mielonego, czarnego pieprzu.
Jej przygotowanie jest niezwykle proste, chociaż potrzebuję odrobinę czasu i cierpliwości.

Serdecznie polecam przygotowanie domowej szynki z szynkowara, jest idealna dla dzieci i dorosłych bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów. W moim domu szynkowar zagościł na dobre.

 

Składniki:
1 kg piersi z kurczaka
500g sera żółtego w kawałku
1 łyżka soli peklowej
2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
4 łyżki suszonego kopru
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka żelatyny+ 100ml wody
Przygotowanie:
Mięso pokroić w małą kostkę,ser w większą.
Żelatynę rozpuścić w wodzie.
Pierś dokładnie wymieszać z serem, przyprawami oraz żelatyną.
Odstawić do lodówki na 12h.
Po upływie czasu składni przełożyć do specjalnego woreczka, umieścić mięso w szynkowarze.
Wodę nagrzać do 80-90 st. Gotować szynkę utrzymując stałą temperaturę.
Wystudzić, zimną schować na kolejne 12h. do lodówki.
Wyjmując szynkę, szynkowar można zanurzyć na chwilkę w ciepłej wodzie aby ułatwić wyjęcie mięsa.

DSC_0765DSC_0777

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego :)