Drobiowa ryżanka

Obraz 022

Delikatna , zdrowa i syta zupa z orientalnym akcentem- jak to stwierdził mój mąż ponieważ smażony kurczak w sosie sojowym z curry nadają ciekawego i oryginalnego smaku. Zupa przygotowana jest z tradycyjnych warzyw , ryżu i drobiu- doprawiona dużą ilością majeranku , tania , szybka a jaka smaczna :)

Obraz 021 Obraz 023
Składniki:
( 4l. zupy)
4 skrzydełka z kurczaka
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
2 liście laurowe
5 ziarenek czarnego pieprzu
pieprz ziarenek ziela angielskiego
6 dużych ziemniaków
100g ryżu jaśminowego
podwójna pierś z kurczaka
2 cebule
2 łyżki sosu sojowego jasnego
1/2 łyżeczki curry
1 łyżka przyprawy do kurczaka
2 łyżki masła
2 czubate łyżki suszonego majeranku
sól , pieprz
Natka pietruszki do posypania na talerzu
Przygotowanie:
Skrzydełka zalać zimną wodą , zagotować , zebrać szumowiny ( lub zostawić wg. uznania)
Dodać obraną i umytą marchew z pietruszką , ziele angielskie , pieprz w ziarnach i liście laurowe.
Na wolnym ogniu gotować wywar przez 1 godz.
Wyjąć warzywa , pokroić w kostkę wraz obranymi i umytymi ziemniakami.
Warzywa włożyć do wywaru po chwili ( 5 min) wsypać ryż.
Pierś z kurczaka pokroić w paski doprawić sosem sojowym , curry oraz przyprawą do kurczaka.
Cebulę posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać masło , smażyć mięso wraz z cebulą na rumiano.
Zawartość patelni dodać do zupy , wraz z pozostałym po smażeniu tłuszczem. ( na patelnię należy wlać odrobinę wody lub wywaru z zupy , przepłukać i wlać do garnka).
Zupę doprawić majerankiem , solą i pieprzem.
Gotować do miękkości ziemniaków i ryżu.
Podawać posypaną natką pietruszki np. ze skrzydełkiem z zupy.

Obraz 022

Smacznego :)