Dorsz z warzywami gotowany na parze

Obraz 090

Zdrowy posiłek nie musi być nudny.
Kolorowe warzywa i delikatna ryba skropiona sokiem z cytryny świetnie współgrają smakowo.
Dodatkowo natka pietruszki która zawiera mnóstwo witaminy C podkreśla smak gotowanych warzyw.

Składniki:

2 duże filety z dorsza
2 małe marchewki
2 małe buraki
4-6 ziemniaków
sól morska świeżo mielona
pieprz kolorowy świeżo mielony lub pieprz cytrynowy
posiekana natka pietruszki
plastry cytryny

Przygotowanie:

Rybę jeśli mrożona rozmrażamy w mleku, myjemy,osuszamy na ręczniku papierowym. Przekrawamy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem.
Warzywa obieramy, myjemy. Buraki kroimy w plasterki, marchew w słupki, ziemniaki w ćwiartki. Układamy warzywa w naczyniu do gotowania na parze, oprószamy solą. Gotujemy 25-30 min.
Gdy warzywa są prawie miękkie na oddzielą półkę układamy rybę. Gotujemy kolejne 15-20 min. ( w zależności od grubości dorsza).
Na talerze nakładamy porcję ryby i warzyw. Podajemy z plastrem cytryny oraz z posiekaną natką pietruszki.

Obraz 090

 

Obraz 068

Smacznego :)