Pyszny obiad dla całej rodziny.
Delikatna ryba, pieczona na młodej kapuście z dodatkiem marchewki i pomidorów.
Możemy podać ją z młodymi ziemniakami czy też ze świeżą bułeczką.
Jak dla mnie świetnie smakuje z dodatkiem kwaśnej śmietany, oprószonej świeżo mielonym, czarnym pieprzem.
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 cebula
4 pomidory
2 młode marchewki
1 pęczek kopru
sól
pieprz
2 łyżki masła klarowanego
1 kg. fileta z dorsza
sok z 1/2 limonki
sól
pieprz czarny, świeżo mielony
1 łyżka Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw
Przygotowanie:
Warzywa umyć, osuszyć.
Kapustę poszatkować, obraną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę oraz obrane ze skórki pomidory, pokroić w małą kostkę, koper posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać kapustę oraz marchewkę, dusić do zwiędnięcia warzyw.
Dołożyć pomidory oraz koper.
Doprawić solą i pieprzem.
Smażyć kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.
Rybę podzielić na kawałki, skropić sokiem z limonki, doprawić solą, pieprzem i Vegetą
Kapustę przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułożyć dorsza.
Piec 20-25 min ( w zależności od grubości filetów).
Podawać np. z gotowanymi, młodymi ziemniakami z masłem i koprem.
Smacznego 