Dorada pieczona z jabłkami

obraz-031

Delikatna w smaku ryba pieczona z winnymi jabłkami pachnącymi goździkami i słodkim miodem.Pyszna i oryginalna propozycja na obiad lub świąteczny stół.

Składniki:
2 patroszone dorady
sok z cytryny
sól , pieprz
wiórki masła śmietankowego
4 plastry cytryny
4 winne jabłka
2-3 łyżki goździków
4 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
Dorady myjemy , osuszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny , oprószamy solą i pieprzem , po wierzchu oraz od środka ryby. Do środka wkładamy wiórki masła śmietankowego , na wierzch po dwa plastry cytryny.
Jabłka obieramy , kroimy w ćwiartki. W każdy kawałek jabłka wbijamy po 2-3 goździki.
Ryby układamy w naczyniu żaroodpornym , obok kładziemy jabłka , polewamy je miodem. Pieczemy około 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

obraz-008 obraz-001

obraz-031

obraz-027 obraz-018

Smacznego :)