Domowy szczaw ze słoika który idealnie nadaję się na zupę szczawiową. Najlepszy zebrany własnoręcznie z łąki oddalonej od miasta i ulicy.

szczaw do słoika na zimę

Szczaw do słoików

Składniki:
4 pęczki szczawiu
3 l. wody
5 łyżek soli
olej roślinny
szczaw do słoika na zimę szczaw do słoika na zimę

Przygotowanie:
Ze szczawiu poodcinać ogonki lub zerwać prosto z łąki bez nich.
Liście dokładnie umyć , rozłożyć na bawełnianej ściereczce wy wyschły.
Szczaw posiekać drobno.
W ganku zagotować wodę z solą.
Wrzucić szczaw , gotować do momentu zwiędnięcia liści , odcedzić.
Przełożyć do wyparzonych słoika/słoików zalać olejem 0,5 cm nad powierzchnią szczawiu.
szczelnie zakręcić , odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Przechowywać w spiżarni , piwnicy lub lodówce.

Smacznego :)