Domowe tortille z grillowanym kurczakiem i warzywami

Obraz 037

Domowe tortille od podstaw, z lekko pikantnym kurczakiem, mozzarellą i warzywami.

Pyszne i sama nie wierzyłam że tak proste w przygotowaniu. Mąż stwierdzi że kupnych już nie zje bo tu przynajmniej czuć smak pszennego placka :)

Składniki:
Tortille:
400g. mąki pszennej
1 łyżka soli
2 łyżki oleju rzepakowego
200 ml letniej wody
Dodatki:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
olej rzepakowy z chili
czosnek granulowany
zioła prowansalskie
przyprawa do kurczaka
2 kulki mozzarelli( każda po 125g.)
2 pomidory
1 cebula
500g. roszponki
domowy sos czosnkowy
ketchup ( pikantny lub łagodny)
Przygotowanie:
Tortille: Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, wlać olej oraz wodę.
Wrobić gładkie, jednolite ciasto.
Pozostawić je pod przykryciem na 15 min aby odpoczęło.
Z ciasta zrobić walec, podzielić je na kawałki ( u mnie 8, smażone na patelni o średnicy 28cm)
Każdy kawałek ciasta rozwałkować , starając się utworzyć koło wymiarami dopasowane do posiadanej patelni.
Placki smażyć na rozgrzanej suchej patelni do momentu powstawania bąbli, na rumiano z każdej strony.
Usmażone trzymać pod przykryciem aby nie stwardniały.
Dodatki:Mięso umyć, osuszyć, każdy filet skopić olejem oraz oprószyć przyprawami z obu stron.Najlepiej przygotować kurczaka wieczorem aby przeszedł przyprawami.
Mięso grillować na rumiano z obu stron, pokroić w paski.
Odsączoną mozzarellę oraz pomidory pokroić w plastry, cebulę w piórka.
Na każdym placku tortilli ułożyć po parę pasków kurczaka,plastrów mozzarelli, pomidorów oraz cebuli.
Posypać obficie roszponką oraz polać sosem czosnkowym i ketchupem.
Zwinąć tortillę zakładając najpierw dół na składniki a następnie jeden z boków, zrolować.
Tortillę można spiąć wykałaczką oraz podgrzać chwilę na grillu.

 

Obraz 037

 

Smacznego :)Obraz 056