Domowe bułki z delikatnie wyczuwalnym smakiem musztardy.Najlepsze z samym masłem plasterkiem wędliny czy sera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bułki musztardowe

Na 12 bułek)
Składniki:
800g.mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
100g. roztopionego masła
10g.świeżych drożdży
2 łyżki musztardy chrzanowej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
suchy mak
papier do pieczenia
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z solą,łyżką mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka-odstawić w ciepłe miejsce na 10-15min. do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę oraz sól.
Dodać musztardę,roztopione masło,resztę mleka oraz wyrośnięte drożdże.
Wyrabiać ciasto ok.10min.aż stanie się gładkie i elastyczne.
Przykryć je suchą ścierką odstawić w ciepłe miejsce na 1h. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiać 5 min.
Rwać po kawałku formując podłużne bułeczki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,układać bułki.
każdą lekko spłaszczyć dłonią zrobić trzy ukośne nacięcia ostrym nożykiem,posypać je makiem.
Piec 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.

Smacznego :)