Domowa , soczysta , wyrazista w smaku pieczona łopatka z rękawa.

DSC_0247

Rolowana łopatka z rękawa koperkowo-musztardowa

Składniki:
1,5kg. łopatki wieprzowej w całym kawałku
2 łyżki musztardy sarepskiej
4 łyżki majonezu
1/2 pęczka posiekanego świeżego kopru
2 łyżki suszonej natki pietruszki
przyprawa uniwersalna do mięs
sól , pieprz
wiórki masła śmietankowego
1 cebula pokrojona w plastry

nić wędliniarska

DSC_0255 DSC_0247

Przygotowanie:
Łopatkę umyć osuszyć.
Rozciąć wzdłuż tak by powstał płat , lekko go rozbić.
Majonez połączyć z koprem.
Mięso od środka natrzeć sosem koperkowym , musztardą oraz posypać przyprawami.
ułożyć wiórki masła , zwinąć mięso jak roladę.
Wierzch mięsa natrzeć ponownie przyprawami.
Mięso obwiązać nicią.
Odłożyć obłożone plastrami cebuli do lodówki na 24 h.
Po tym czasie łopatkę przełożyć do rękawa do pieczenia , piec 1,5 h. w piekarniku nagrzanym do 200 st.
15 min przed końcem pieczenia rozciąć rękaw by łopatka delikatnie się przyrumieniła.

Smacznego :)