Dodatek śmietany do fasolki nadaje jej całkiem nowego , lekko kwaśnego smaku , czosnek zaś go podkręca i nadaje charakteru.

Fasolka szparagowa z bułką tartą i śmietaną

Fasolka szparagowa z bułką tartą i śmietaną

Składniki:
0,5 kg. żółtej fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
100g. masła 82%
1 szklanka bułki tartej
200 ml. śmietany 18%
sól , pieprz
cukier
Fasolka szparagowa z bułką tartą i śmietaną Fasolka szparagowa z bułką tartą i śmietaną

Przygotowanie:
Z fasolki szparagowej odciąć końce , umyć.
Fasolkę ugotować na miękko z dodatkiem soli i cukru.
W między czasie ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać masło , przesmażyć parę sekund czosnek a następnie dodać bułkę tartą , wymieszać.
Fasolkę szparagową odcedzić , przełożyć z powrotem do garnka , osuszyć nad ogniem.
Dodać bułkę tarta , wymieszać.
Następnie dodać śmietanę oraz pieprz , ponownie wymieszać.
Podawać jako dodatek do mięs , ryb lub jako samodzielne danie.

Smacznego :)