Delikatny , lekko ostry domowy pasztet z dodatkiem ząbków czosnku. Najlepszy ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pasztet drobiowo-wołowy z czosnkiem

 

Składniki:
2 udka z kurczaka
2 skrzydełka z kurczaka
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 skrzydło indycze
300g.szpondru wołowego bez kości
4 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
1 bała część pora
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
1/2 główki czosnku ( ok.5 dużych ząbków)
1 łyżka majeranku
1 łyżka pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
2 łyżki masła
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy , oczyszczamy z błonek , gotujemy do miękkości . ( Można wykorzystać mięso pozostałe po gotowaniu rosołu, ja zrobiłam tak z wołowiną i skrzydłem indyczym dzięki temu nic się nie zmarnowało) , odcedzamy , obieramy od kości , dzielimy na małe kawałki.
Marchew oraz pietruszkę obieramy , myjemy , gotujemy do miękkości ( także możemy użyć ugotowanych w rosole)
Obraną cebulę oraz umytego dokładnie pora kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło przekładamy mięso.
Gdy się lekko podsmaży dodajemy cebulę z porem, smażymy składniki na rumiano co chwila mieszając.
Gotowe mięso mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Do masy dodajemy jajko ,śmietanę, bułkę tartą oraz przyprawy , wyrabiamy rękoma do momentu połączenia się składników
Ząbki czosnku obieramy z łupinek , kroimy je w plastry.
Do keksówki (jeśli metalowa należy wysmarować ją masłem i oprószyć bułką tartą) wylewamy 1/2 masy pasztetowej , układamy ząbki czosnku na które wykładamy resztę masy.
Pieczemy 90 min. w piekarniku nagrzanym do 18 st.

Smacznego :)