Delikatne roladki rybne przygotowane bez tłuszczu z dodatkiem salsy warzywnej.Efektywnie prezentują się na stole i obłędnie smakują. Polecam nie tylko wielbicielom ryb gdyż mój mąż który jest do nich specyficznie nastawiony zjadł dwie , a córka wyjadała z mojego talerza rączkami :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Roladki rybne z salsą pomidorowo-paprykową

Składniki:
(2-4 porcję)
4 filety z Soli (każdy po ok.150g.)
sól , pieprz
majonez
Salsa:
1/3 białej części małego pora
1 twarde pomidory
1/2 czerwonej papryki
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
Dodatkowo:
2 długie liście pora pokrojone w paseczki( do każdej roladki 2 paseczki)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Rybę jeśli mrożona rozmrozić w mleku.
Umyć oraz osuszyc na ręczniku papierowym.
Każdy płat dokładnie oprószyć solą i pieprzem oraz natrzeć majonezem, odstawić na 2 h. do lodówki.
Salsa: pomidory sparzyć , obrać ze skórki.Paprykę z pomidorem pokroić w małą kostkę , pora posiekać drobno , całość doprawić , wymieszać.
Paseczki z pora ugotować do miękkości , odcedzić , ostudzić.
Na każdy płat ryby nakładać po całości salsę , zwijać delikatnie roladki w rulon.
Każdą roladę przewiązać dwoma paseczkami miękkiego pora „jak byśmy przewiązywali prezent”
Piekarnik nagrzać do 180st.
Roladki umieścić w naczyniu żaroodpornym , piec 20 min pod przykryciem.
Najlepiej podać z lekką sałatką ze świeżych warzyw i kaszą , ryżem lub ziemniakami puree.

Smacznego :)