Delikatne kotlety jajeczne z mnóstwem cennych wartości odżywczych.Idealne dla dzieci-skarbnica witamin.

DSC_0938

Gotowane kotlety jajeczne z jarmużem i kaszą jaglaną

Składniki :
( Na 6 średniej wielkości kotlecików, 3-6 porcji)
4 jajka ugotowane na twardo
1 surowe jajko
150 g. ugotowanej kaszy jaglanej
150g. świeżego jarmużu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki soli
folia spożywcza
Gotowane kotlety jajeczne z jarmużem i kaszą jaglaną DSC_0938 DSC_0948

Przygotowanie:
Jarmuż myjemy , liście blanszujemy przez dwie minuty , odcedzamy , kroimy drobno.
Jajka obieramy z łupinek , rozgniatamy drobno widelcem.
Do jajek dodajemy jarmuż , kaszę jaglaną , jogurt naturalny zioła oraz przyprawy.
Wbijamy surowe jajko , wsypujemy bułkę tartą.
Masę wyrabiamy rękoma.
Formujemy kotleciki w kształt kiełbasek.
Każdą zawijamy w folię spożywczą związując końce ” tworząc cukierka”
W garnku zagotowujmy wodę , gotujemy kotleciki po 2 min. z każdej strony od momentu wypłynięcia na wierzch.

Smacznego :)