Delikatna zupa z mnóstwem warzyw. Porcja zdrowia i energii.

DSC_1004

Letnia zupa warzywna

Składniki:
4 skrzydełka
6 młodych ziemniaków
2 marchewki
2 pietruszki
1 biała część pora
1 mały brokuł
1/2 kalafiora
250g. pieczarek
1 puszka groszku konserwowego ( 400g.)
1 duży pęczek świeżego kopru
100g. serka topionego śmietankowego( 1 bloczek)
1 jogurt naturalny (150g.)
sol , pieprz
  Letnia zupa warzywna DSC_1004

Przygotowanie:
Skrzydełka zalać ok 2,5 l. wody , zagotować.
Zebrać szumowiny.
Marchew pietruszkę oraz ziemniaki obrać , umyć , pokroić w nie duże kostki.
Pora przekroić wzdłuż ,dokładnie wypłukać każdą warstwę liści, pokroić w pół plasterki.
Do garnka dodać warzywa.
Brokuła z kalafiorem umyć , podzielić na malutkie różyczki.
Pieczarki obrać , umyć pokroić w pół plasterki.
Koper umyć , posiekać drobno.
Do gotującej się zupy dodać resztę warzyw ,w tym odsączony groszek konserwowy , serek topiony oraz koper.
W między czasie doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupę gotować do całkowitej miękkości wszystkich warzyw.
Wlać jogurt naturalny ,wymieszać ,zostawić chwilę na gazie.

Smacznego :)