Delikatna , pieczona ryba o smaku majonezu i kopru. Pieprz cytrynowy oraz sok z cytryny dopełniają smak.

DSC_0283

Sola pieczona w foli z koprem i majonezem

Składniki:
( na 3 porcję)
3 filety z soli każdy po ok. 100g.
sok z cytryny
pieprz cytrynowy
sól świeżo mielona
2 łyżki posiekanego świeżego kopru +3 gałązki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 łyżki majonezu
wiórki masła śmietankowego
oliwa z oliwek
3 arkusze foli aluminiowe
DSC_0287 DSC_0283

Przygotowanie:
Filety jeśli mrożone rozmrozić w mleku. Sole umyć , osuszyć.
Arkusze folii aluminiowej posmarować oliwą , na każdy położyć rybę. Filet skropić sokiem z cytryny , oprószyć solą , pieprzem oraz posypać koprem i natką pietruszki. Polać lub posmarować majonezem. Na wierzch ułożyć po gałązce kopru oraz parę wiórek masła, zawinąć rybę.
Piec 25 min w piekarniku nagrzanym do 180st. Rybę podawać z młodymi ziemniakami w koprze lub z ryżem.
Smacznego :)