Czosnkowy krem z białych szparagów z prażoną cebulką

DSC_0079

 

Biały krem z samych warzyw, bez wywaru mięsnego, rosołu czy bulionu, czosnek nadał zupie niesamowitego posmaku. Krem gotowany na małym gazie jak rosół, wyszedł bardzo aromatyczny.
Dodatki oczywiście możemy dobrać pod własne smaki, jednak polecam spróbować z kleksem kwaśnej śmietany i chrupiącą prażoną cebulą ( a jeśli macie domową to już w ogóle rewelacja)

 

DSC_0079

 

( na około 4 l. garnek)
Składniki:
6-7 średniej wielkości ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
1 duży lub dwa mniejsze pęczki białych szparagów ( łącznie około 700g przed obraniem)
2 cebulki dymki
4 ząbki czosnku
świeżo mielony czarny pieprz
sól
Do podania:
kwaśna śmietana
prażona cebulka/ groszki ptysiowe/grzanki
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Ugotować na pół miękko.
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, obrać nie naruszając główki warzywa.
Ząbki czosnku obrać, wraz z cebulką pokroić na kawałki.
Dodać do wywaru warzywnego, doprawić solą i pieprzem.
Gotować do miękkości warzyw.
Zupę zdjąć z gazu, zmiksować dokładnie blenderem.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany, posypać prażoną cebulką.

DSC_0072 DSC_0069

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego :)