Czosnkowa zupa ze świeżych pomidorów i chili

Obraz 141

Niezwykle aromatyczna , intensywna w smaku zupa ze świeżych soczystych pomidorów o mocnym akcencie czosnku i świeżej papryczki chili. W sezonie pomidorowym nie może jej zabraknąć w moim domu.

Obraz 155 Obraz 150

Składniki:

1,5 kg mięsistych pomidorów
5 dużych ząbków czosnku
1 cebula
1 papryka chili ( zielona lub czerwona )
2 łyżki masła klarowanego
300 ml bulionu warzywnego krakus
500 ml soku pomidorowego
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól , pieprz

Przygotowanie:

Cebulę , czosnek i papryczkę chili z odrobiną pestek, posiekać drobno , zeszklić na rozgrzanym maśle w garnku.
Pomidory sparzyć , orać ze skórki , pokroić w ćwiartki , dodać do garnka.
Smażyć aż się rozpadną.
Do pomidorów wlać bulion , wsypać natkę pietruszki, podgrzać , zmiksować blenderem na gładki krem.
Wlać sok pomidorowy , doprawić solą i pieprzem , zagotować.
Zupę podawać z makaronem , ryżem lub z grzankami.
Mi najbardziej smakuje jednak sama lub z kleksem kwaśnej śmietany.

Obraz 143 Obraz 144

 

Obraz 141

 

Smacznego :)