Często zostają nam końcówki domowych ,pieczonych wędlin które po paru dniach się przejadają.Proponuję wykorzystać je do zrobienia sosu.Wystarczy parę prostych dodatków a gwarantuję że nic się nie zmarnuje :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Schab w sosie pieczarkowym z makaronem

Składniki:
300g.makaronu penne lub świderki
300 g.schabu pieczonego w kawałku
200g.pieczarek
1 cebula
1 marchewka
300ml. rosołu lub bulionu z kostki
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka mąki
szczypta chili
sól ,pieprz do smaku wg.potrzeby
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente wg.przepisu na opakowaniu z dodatkiem szczypty soli i oleju.
Odcedzić ,przelać zimną wodą.
Warzywa obrać, umyć .Pieczarki pokroić w pół plasterki ,cebulę w kostkę ,marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach.
W garnku roztopić masło ,wrzucić warzywa ,dusić ok 5 min co chwila mieszając.
Schab pokroić w plastry 2-3 cm,położyć na warzywach ,zalać rosołem ,wymieszać ,dusić na wolnym ogniu 10 min.
Po tym czasie śmietanę połączyć z mąką oraz chochelką sosu.Przelać do garnka,dusić ponownie chwilkę do zgęstnięcia.
na każdy talerz położyć makaron oraz plastry schabu.
Smacznego :)

Z podanych proporcji wychodzą 3-4 porcję dania.
Możemy podać go także z kaszą lub ziemniakami :)