Cytrynowy sernik na pierniczkach polany słonym karmelem

Obraz 130

Rozpływająca się w ustach masa serowa o cytrynowym posmaku ,słodkie pierniczki i lekko chrupiący karmel doprawiony solą.
Te ciasto zrobiło furorę wśród rodziny , wyszło bardzo smaczne i dość oryginalne.

Smaki sernika idealnie wpiszą się w Świąteczną atmosferę Bożego Narodzenia w których obowiązkowo królują wszelkiego rodzaju pierniczki i cytrusy.

Obraz 121 Obraz 129

 

Składniki:

Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
5 całych jajek
2 żółtka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka otartej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
Spód:
300 g pierniczków w lukrze o smaku cytrynowym
Słony karmel:
4 łyżki cukry
1 łyżka wody
1 duża szczypta soli

Przygotowanie:

Masa serowa:Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg sernikowy , sok i skórkę z cytryny – zmiksować.
Do białek przełożyć masę serową , wsypać mąki.
Wymieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.
W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć biszkopty , na biszkopty wylać masę serową.
Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st , następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st , piec kolejne 30-35 min.
Sernik pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 1 -2 godz.
Słony karmel: rozgrzać suchą patelnie a następnie zmniejszyć gaz do minimum wsypać cukier , mieszać do momentu aż się rozpuści uważając by się nie przypalić.
Wlać łyżę wody oraz wsypać sól , ponownie przemieszać.
Sernik wyjąć z piekarnika , wierzch polać nierówno karmelem.
Pozostawić w lodówce na następne 2-3 godz a najlepiej na noc.

 

Obraz 088

 

Obraz 130

 

Smacznego :)