Ćwiartki z kurczaka pieczone w mleczku zagęszczonym z pieczarkami

DSC_0234

Kurczaka zamarynowanego w mleczku piekłam pierwszy raz, wyszedł soczysty i delikatny.
Dodatek pieczarek wzbogacił smak mięsa.
Podczas pieczenia powstaje pyszny sos, którym możemy polać ryż lub ziemniaki, żeby uzyskać pełne danie obiadowe.

Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
przyprawa do kurczaka
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
majeranek
400 ml mleczka zagęszczonego niesłodzonego
500g. pieczarek
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć przyprawami, odstawić na 2 godz do lodówki.
Pieczarki obrać, duże przekroić na pół, mniejsze pozostawić w całości.
Ćwiartki kurczaka oraz pieczarki umieścić w naczyniu żaroodpornym, wlać mleczko zagęszczone.
Piec 90 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
W między czasie mięso podlewać wytworzonym sosem.
DSC_0234

DSC_0238

Smacznego :)