Ćwiartki kurczaka pieczone na szpinaku

DSC_0684

Soczyste, idealnie doprawione kawałki kurczaka, pieczone na szpinaku ze słodką śmietanką.
Szpinak wychodzi pyszny, przechodzi smakiem pieczonego mięsa.
Danie idealnie smakuje podane z pieczonymi ziemniakami lub ziemniaczanym puree.

 

DSC_0691 DSC_0693

Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
majeranek
czosnek granulowany
Vegeta natur o smaku kurczaka 
Szpinak:
450g. szpinaku w liściach ( mrożonego lub świeżego)
2 łyżki masła klarowanego
4 ząbki czosnku
300ml. śmietanki 30%
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, przekroić na dwie części.
Kurczaka oprószyć przyprawami, odstawić na dwie godziny do lodówki.
Szpinak: Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać szpinak.
Smażyć kolejne 5 min.
Wlać słodką śmietankę, dusić do zgęstnięcia szpinaku.
W między czasie doprawić solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć szpinak, na nim ułożyć kawałki kurczaka.
Piec ok.90 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

DSC_0692

 

DSC_0684

 

DSC_0696

 

Smacznego :)


Przepisy inspirowane naturą

 

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura