Cukinie faszerowane mięsem i warzywami zapiekane w sosie śmietanowym

Obraz 099

                                                                                                                                                               Z faszerowanych warzyw najbardziej lubię cukinię, ma same zalety :
Oczywiście jest pyszna , zdrowa , lekka i syta.
Przygotowuje się ją szybko i pasuje za równo na proszony jak i codzienny obiad czy kolację.
Z faszerowanymi cukiniami kombinowałam już na wiele sposobów jednak tak przygotowane , zapiekane z sosem śmietanowym zawładnęły nie tylko moimi ale i męża kubkami smakowymi.
Jako lekkie dodatki postawiłam na mix sałat oraz kiełki brokuła dzięki czemu daniu dodałam walorów smakowych , zdrowotnych i uroku.

Puste talerze jak najbardziej świadczyły o tym jakie było pyszne :)

Obraz 064

Obraz 057

 

Obraz 082 Obraz 105

                                                                                                                                                       Składniki:
2 długie , proste cukinie
300g. mielonej łopatki wieprzowejObraz 014
1 cebula
8 pieczarek
2 pomidory
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
świeżo mielony czarny pieprz
sól
olej rzepakowy do smażenia
Sos śmietanowy:
2 opakowania serka Arla Apetina Naturalny ( każdy 125g.)
200ml śmietanki 30%
2 jajka
1/2 pęczka posiekanego kopru
1/2 łyżeczki białego pieprzu
sól
2 szczypty gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
100g. tartej mozzarelli
mix sałat
kiełki brokuła

Przygotowanie:

Umyte cukinie przekroić na pół wzdłuż.
Łyżką wydrążyć miąższ.
Cebulę i pieczarki obrać , wszystkie warzywa wraz z miąższem z cukinii pokroić w małą kostkę.
Na patelni rozgrzać olej , zeszklić cebulę oraz podsmażyć mięso.
Dodać resztę warzyw , natkę pietruszki oraz przyprawy.
smażyć do odparowana płynów.
Farszem napełnić cukinię.

                                                                                                                                                        Sos śmietanowy:Śmietankę wymieszać z serkami Arla Apetina do powstania gładkiej konsystencji , zagotować.
Ciągle mieszając wbić jajka , wsypać koperek oraz przyprawy.
Pozostawić na gazie do momentu aż sos zgęstnieje.
Do naczynia żaroodpornego/blaszki wylać 1/2 sosu śmietanowego , resztę wyłożyć na cukinie , posypać tartą mozzarellą.
Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Na półmiski położyć mix sałat , cukinię , posypać kiełkami brokuła.

 

Obraz 016

Obraz 006

Obraz 099

Obraz 075 Obraz 080                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Mniam :)

Obraz 050


Codziennie baw się smakiem!