Coraz bliżej do świąt aż naszła mnie ochota na rybne galaretki , z warzywami w koncentracie i serem żółtym . Do tego odrobinka octu i można zajadać . Pyszności :)

Świąteczne galaretki z rybą

Składniki:
500 g filetów z morszczuka
3 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera1/2 pora bez liści
150 dag tartego sera żółtego
Wywar pozostały po gotowaniu warzyw
5 łyżek żelatyny
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka mleka
1 szklanka bułki tartej
sok z 1/2 cytryny
pieprz cytrynowy
sól , pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:
Warzywa obieramy gotujemy do miękkości.
W tym czasie rybę kroimy w małe kawałki skrapiamy sokiem z cytryny-nacieramy.
Maczamy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej wmieszanej z pieprzem cytrynowym.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Ugotowane 2 marchewki , selera i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach -dodajemy koncentrat pomidorowy , sól i pieprz.
Ostatnią marchewkę kroimy w plasterki , pora rwiemy pionowo robiąc " włosy".
W dnie salaterek układamy " włosy" z pora , a po bokach plasterki marchewki.
Następnie układamy troszkę tartych warzyw i kawałki ryby , posypujemy serem żółtym -czynność powtarzamy.
Żelatynę rozpuszczamy w 1 l. gorącego wywaru z gotujących się wcześniej warzyw ( jeśli mamy za dużo odlewamy , jeśli za mało dolewamy wody i chwilę podgotowujemy , przed wsypaniem żelatyny)
Zalewamy salaterki , odstawiamy do stężnięcia.
Podajemy wyłożone na tackę / talerz.

DSC09839 DSC09840