Ciasto”kukułka”

obraz-062

Kakaowy biszkopt przełożony delikatnie słodkim kremem na bazie cukierków kukułek i masła. Wierzch ciasta pokryty jest mieszanką chrupiących orzeszków ziemnych oraz słodkim , karmelowym mleczkiem skondensowanym.Krem kukułkowy idealnie nadaje się do przełożenia urodzinowych tortów.

obraz-059
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek oleju rzepakowego
1 szklanka maki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kukułkowy:
400g. kukułek
150 ml mleka
250g. masła 82%
Poncz:
5 kropel aromatu rumowego
1/2 szklanki letniej wody
Dodatkowo:
150g. orzeszków ziemnych w miodzie
150g. orzeszków ziemnych bez soli
tubka mleczka skondensowanego karmelowego ( 150g.)
Przygotowanie:
Biszkopt:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno , dodajemy cukier , miksujemy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy po łyżce oleju oraz po jednym żółtku i kakao nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodajemy do masy , mieszamy delikatnie łyżką( nie miksujemy) Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Pieczemy ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Ostrym , długim nożem przecinamy biszkopt na trzy blaty.
Krem kukułkowy: Nad kąpielą wodną podgrzewamy mleko , wkładamy kukułki , rozpuszczamy.
Płynną masę pozostawiamy do wystudzenia , zimną miksujemy z masłem na puszysty krem.
Złożenie:Dolny blat biszkopta umieszczamy ponownie w blaszce , nasączamy ponczem ( aromatem wymieszanym z wodą) smarujemy masą kukułkową , przykrywamy kolejnym biszkoptem , nasączamy ,smarujemy ponownie masą , przykrywamy ostatnim blatem ciasta , nasączamy , smarujemy resztą masy kukułkowej.
Wierzch posypujemy mieszanką orzeszków ziemnych , polewamy mleczkiem karmelowym.
Zostawiamy w lodówce na min 1 godz do schłodzenia masy.

obraz-053 obraz-039

obraz-062

obraz-049 obraz-066

             Smacznego :)