Ciasto śmietankowe z budyniem na zimno

Obraz 019

Szybkie w przygotowaniu , słodkie ciasto na biszkoptach z bitą śmietaną , czekoladowym kajmakiem i budyniem.

Obraz 009 Obraz 020
Składniki:
Blaszka 27,5 X 17cm.
400g podłużnych biszkoptów deserowych
500g masy kajmakowej czekoladowej
100g schłodzonej , mlecznej czekolady
Bita śmietana:
500 ml śmietany 36%
4 łyżki cukru pudru
Budyń:
50g masła 82%
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
500 ml mleka
1 budyń śmietanowy
4 łyżki cukru
1 jajko
Poncz:
5 kropel aromatu śmietankowego
1/2 szklanki przegotowanej wody
Przygotowanie:
Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Budyń:W garnku rozgrzać masło , wsypać mąki energicznie mieszając smażymy 3-4 min. Proszek budyniowy rozprowadzić w mleku z cukrem wg. przepisu na opakowaniu. Resztę mleka wlać do garnka z mąką energicznie mieszając by nie powstały grudki. Dodać rozprowadzony budyń oraz jajko nie przerywając mieszania. Gęsty budyń zdjąć z gazu , pozostawić do wystudzenia.
Poncz:aromat wymieszać z wodą.
Blaszkę wyłożyć połową biszkoptów , nasączyć ponczem , wyłożyć bitą śmietanę.
Na śmietanie położyć resztę biszkoptów nasączyć ponczem, rozsmarować masę kajmakową oraz wyłożyć budyń.
Na wierzch ciasta zetrzeć czekoladę.
Ciasto schłodzić w lodówce.

Obraz 018

Obraz 016

Obraz 019

Smacznego :)