Ciasto przekładaniec

DSC_0538a

Pyszne ciasto z masą śmietankową, dżemem oraz galaretką z zatopionymi wiórkami kokosowymi.

DSC_0522a cz3

 

Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
Masa:
400 ml śmietanki 36%
250g. mascarpone
5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
dżem brzoskwiniowy
Galaretka:
1/2 szklanki wiórek kokosowych
2 galaretki brzoskwiniowe
poncz:
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Galaretka: Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku, wsypać wiórki kokosowe, odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania, wsypać kakao. Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia.
Masa: Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone, zmiksować.
Sok z cytryny wymieszać z wodą.
Biszkopt przekroić na pół wzdłuż, oba blaty nasączyć pączem, pierwszy blat posmarować dżemem brzoskwiniowym, wyłożyć połowę kremu.
Krem przykryć kolejnym ciastem, ponownie posmarować dżemem, wyłożyć resztę kremu.
Na wierzch wylać galaretki z wiórkami kokosowymi.
Ciasto odstawić do stężenia.
DSC_0538a
Smacznego :)