Ciasto kruche z budyniem, truskawkami i rabarbarem

DSC_0766

Szybkie w przygotowaniu, podzielne ciasto z soczystymi truskawkami, rabarbarem i kremowym budyniem.
Wychodzi bardzo smaczne, delikatne i nie przesłodzone.

 

c3 c2

Składniki:
Ciasto kruche:
500g. mąki pszennej
250g. masła 82% ( można zastąpić margaryną)
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
200g. śmietany 18%
Budyń:
2 budynie śmietankowe z cukrem
2 łyżki cukru waniliowego
700ml mleka
Dodatkowo:
2 łodygi rabarbaru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300g. truskawek
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę oraz pokrojone na kawałki masło.
Wyrabiamy jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części, większą i mniejszą.
Mniejszą część zamrażamy.
Większą wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Proszek budyniowy mieszamy w szklance mleka wraz z cukrem waniliowym, resztę mleka zagotowujemy.
Rozmieszany proszek wlewamy do mleka, energicznie mieszając.
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z mąką ziemiaczaną.
Oczyszczone truskawki także kroimy w kostkę.
Na ciasto kruche wykładamy rabarbar z truskawkami, zalewamy budyniem.
Wierch posypujemy zamrożonym wcześniej, startym na tarce o grubych oczkach kruchym ciastem.
Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

DSC_0766

 

Smacznego :)