Ciasto drożdżowe z twarogiem i truskawkami

Obraz 019

Puszyste drożdżowe ciasto z dodatkiem wilgotnego twarogu oraz truskawek. Dość szybkie w przygotowaniu , idealne do szklanki mleka czy kakao.

Obraz 014 Obraz 013
Składniki:
Tortownica 18cm
Zaczyn:
15g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1/2 szklanki letniej wody
2-3 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
300g. mąki pszennej
3 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki cukru
Twaróg:
200g twarogu półtłustego
2 jajka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
10-15 truskawek świeżych lu mrożonych
cukier puder do oprószenia ciasta
masło+bułka tarta do wysmarowania tortownicy
Przygotowanie:
Zaczyn:Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i solą , wsypać mąkę , wymieszać.
Zaczyn odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
Ciasto: do miski wsypać mąkę ,cukier ,wbić jajka , wlać zaczyn oraz olej.
Wyroić gładkie elastyczne ciasto.
Ciasto przełożyć to tortownicy wysmarowanej masłem z bułka tartą.
Odstawić na 1 godz w ciepłe miejsce.
Twaróg:Twaróg zmiksować z jajkami , budyniem i cukrem. ( można także utrzeć widelcem)
Truskawki bez szypułek przekroić na pół lub pozostawić w całości.
Na cieście drożdżowym rozsmarować twaróg , ułożyć truskawki ( jeśli używamy mrożonych nie rozmrażamy)
Piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Pozostawić do wystudzenia , oprószyć cukrem pudrem.

Obraz 019

Smacznego :)