Ciasto drożdżowe z owocami i żurawiną

DSC_0313

Czasem nachodzi mnie ochota na proste, puszyste ciasto drożdżowe. Można dodać do niego na co się ma ochotę, lub co po prostu ma się pod ręką. Suszona żurawina i owoce leśne to świetne połączenie smakowe. Ciasto wychodzi puszyste, delikatne i najważniejsze pyszne. Idealne do kawy czy kubka kakao.

DSC_0295 DSC_0287

Składniki:
Zaczyn:
15g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki letniego mleka
2-3 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
500g. mąki pszennej
3 jajka
5 łyżek oleju rzepakowego
5 łyżek cukru
Dodatkowo:
1 szklanka suszonej żurawiny
1/2 szklani malin
1/2 szklanki jagód
Przygotowanie:
Zaczyn:Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem , wsypać mąkę , wymieszać.
Zaczyn odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
Ciasto: do miski wsypać mąkę ,cukier ,wbić jajka , wlać zaczyn oraz olej.
Wyroić gładkie elastyczne ciasto.
Ciasto przełożyć to blaszki wysmarowanej masłem z bułka tartą.
Odstawić na 1 godz w ciepłe miejsce.
Na cieście drożdżowym ułożyć owoce oraz żurawinę.
Piec 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

DSC_0313

Smacznego :)

DSC_0283