Ciasto budyniowe z kokosem i kaszą manną na kruchym spodzie

Obraz 004

Delikatne ciasto kokosowe na bazie domowego budyniu z wiórkami kokosowymi i kaszą manną. Jest lekko słodkie zaś polewa ma fajny posmak kwaśnej śmietany. Ciasto jest dość proste i szybkie w wykonaniu.

Obraz 019 Obraz 016

Składniki:
Kruchy spód:
150g. masła 82%
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
300g. mąki pszennej
Masa budyniowa:
100 g masła 82%
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
4 szklanki mleka
4 jajka
Kasza manna:
1,5 szklanki mleka
5 łyżek wiórek kokosowych ( ok. 50g.)
1/2 szklanki kaszy manny
1 łyżka masła 82%
Polewa:
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
200g. mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Kruchy spód:Masło posiekać z cukrem.
Dodać żółtka, wsypać mąkę.
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 30 min do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować cienko na papierze do pieczenia.
Wyłożyć nim blaszkę, naciąć odstające boki, nakłuć dno widelcem.
Piec ok 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Masa budyniowa:W rondlu rozpuścić masło , dodać mąki , smażyć energicznie mieszając do powstania gładkiej masy.
Wsypać cukier, cukier z wanilią , wlać mleko oraz wbić jajka cały czas mieszając ( można użyć miksera)
Kokosowa kasza manna: W garnku podgrzać mleko, wsypać wiórki kokosowe.
Gdy się zagotuje dodać kaszę oraz masło.
Gotować do zgęstnięcia co jakiś czas mieszając.
Do masy budyniowej dodać kaszę manną, całość razem zmiksować.
Masę wyłożyć na wystudzony, kruchy spód, rozsmarować równo.
Polewa: Na kąpielą wodną podgrzać kwaśną śmietanę, dodać połamaną czekoladę.
Podgrzewać co jakiś czas mieszając po powstania płynnej polewy, pozostawić do wystudzenia.
Polewę rozsmarować na wierzchu ciasta, wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Obraz 001

Obraz 004

Smacznego :)