Ciasto biszkoptowe z kajmakiem , bitą śmietaną z ricottą i jagodami pod galaretką

Obraz 001

Przekładane ciasto kajmakiem z bitą śmietaną , ricottą oraz jagodami zalanymi galaretką w kolorze owoców. Słodkie i bardzo smaczne.

Obraz 012
Składniki:

Blaszka 27,5 X 17cm.

Biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
5 łyżek oleju rzepakowego
1 szklanka maki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
papier do pieczenia

400g. masy kajmakowej

Bita śmietana:
400ml. schłodzonej śmietany 36%
1/2 szklanki cukru pudru
250g. ricotty
1 łyżeczka żelatyny
100ml. wrzątku

Poncz:
1 łyżka soku z jagód
4 łyżki przegotowanej wody

Jagody z galaretką:
1 szklanka oczyszczonych jagód
2 galaretki szafranowe o smaku wieloowocowym lub jagodowe/jeżynowe
700 ml wrzątku

Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku , odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę także rozpuścić w wrzątku , odstawić do wystudzenia.
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek , ubić je ze szczyptą soli na sztywno , dodać cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy). Biszkopt odstawić do wystudzenia , przekroić na pół wzdłuż.
Masę kajmakową przełożyć do garnka , podgrzać aż stanie się lekko płynna.
Dół biszkopta ułożyć ponownie w blaszce , wyłożyć masę kajmakową , rozsmarować , przykryć pozostałym biszkoptem.
Wierzch nasączyć ponczem
Poncz: sok jagodowy połączyć z wodą.
Masa śmietanowa z ricottą:Śmietanę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem , dodać ricottę oraz zimną żelatynę , ponownie zmiksować.
Masę śmietanowo-serową wyłożyć na biszkopt , rozsmarować równo , posypać po całości jagodami.
Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki na noc , do całkowitego stężenia mas.

Obraz 009 Obraz 001 Obraz 014

Smacznego :)