Ciastko jabłkowe

DSC_0484

Pyszne ciastko z prażonymi na maśle jabłkami z galaretką.
Chrupiące, delikatne w smaku i niezwykle szybkie w przygotowaniu.
Łudząco przypomina ciastko ze znanej wielu z nas restauracji typu fast-food.

 

Składniki:
10 dużych jabłek
4 łyżki cukru
1 galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa
1 łyżka masła klarowanego
2 opakowania ciasta francuskiego
1 żółtko
1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, smażyć jabłka do miękkości.
Wsypać cukier a po chwili galaretkę.
Dokładnie wymieszać.
Żółtko roztrzepać z mlekiem, rozsmarować na każdym płacie ciasta francuskiego.
Jeden płat ciasta przełożyć do blaszki, wyłożyć jabłka, przykryć kolejnym płatem posmarowaną częścią do dołu.
Wierzch naciąć w kratkę.
Piec ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
DSC_0484

 

 

DSC_0479

Smacznego :)