Ciastka francuskie z rabarbarem w mascarpone i białej czekoladzie

DSC_0673

Rożki z ciasta francuskiego, wypełnione słodko-kwaśnym nadzieniem. Smakują idealnie, są delikatne i chrupiące a nadzienie kremowe.
Najlepiej smakują wystudzone, chociaż czasem z tym ciężko, więc polecam przygotować od razu z podwójnej porcji 😉
Lukier do wypieków przygotowywałam głównie na soku z cytryny, jednak tym razem postanowiła na mleko, wyszedł bardzo fajny, taki delikatny :)

DSC_0669 DSC_0671

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 małe łodygi rabarbaru lub 1 większa
1 łyżka cukru
150g. serka mascarpone
50g. białej czekolady
1 jajko
Lukier:
1 łyża mleka
4-5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Rabarbar obrać, pokroić w małą kostkę.
Na patelni rozpuścić cukier, dodać rabarbar, smażyć przez chwilę aż rabarbar delikatnie zmięknie.
Dodać mascarpone, poczekać do rozpuszczenia się sera co jakiś czas mieszając.
Dołożyć czekoladę, połączyć składniki.
Nadzienie odstawić do wystudzenia.
Ciasto francuskie rozłożyć, pokroić w 6 kwadratów.
Na każdy ułożyć łyżkę nadzienia.
Złożyć na pół, tworząc trójkąt.
Brzegi posklejać widelcem.
Każde ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec ok 35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Lukier: Cukier puder utrzeć z mlekiem, polać po wierzchu ciastka.

 

 

DSC_0673

 

DSC_0676 DSC_0681

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego :)