Chrzanowe mini chlebki na jogurcie

DSC_0804

Drożdżowe, małe chlebki o delikatnym chrzanowym smaku. Mają miękki środek oraz chrupiącą skórkę, posmarowaną chrzanem śmietankowym. Chlebki możemy zabrać w świątecznym koszyczku i podać na śniadanie lub jako dodatek do Wielkanocnego żurku.

 

DSC_0791 DSC_0794
Składniki:
700g. mąki pszennej
7g. suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki chrzanu śmietankowego
450 ml jogurtu naturalnego
4 łyżki oleju rzepakowego
chrzan śmietankowy do posmarowania bułeczek
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem.
Dodać mokre składniki, wyrobić dłońmi elastyczne, odchodzące od dłoni ciasto.
Odstawić na 1h. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie wyrobić, dłońmi formował podłużne, małe chlebki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy chlebek naciąć w paru miejscach, na ukos, ostrym nożykiem.
Nacięcia posmarować chrzanem śmietankowym.
Odstawić na kolejne 15 min.
Piec 25/30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Ciepłe chlebki wystudzić na kratce.

DSC_0804

DSC_0795

 

 

 

Smacznego :)