Chrust lany z piwem

Obraz 025

Lany chrust jest szybszym w przygotowaniu zamiennikiem faworków. Chociaż nie smakuje identycznie to jednak bardzo podobnie.Jest po prostu pyszny. Podczas smażenia wychodzą fantazyjne wzorki które cieszą oko i podniebienie.W przepisie możemy ominąć wódkę jednak dzięki niej chrust nie piję tak tłuszczu

Obraz 015

Składniki:
4 jajka
szczypta soli
4 łyżki cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki piwa
1 łyżka wódki
smalec do smażenia ( ew. olej ale smak już nie będzie taki sam)
cukier puder do posypania

 

 

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch.
Do żółtek dodawać stopniową mąkę , mleko , piwo oraz wódkę cały czas miksując do połączenia się składników.
Do białek dodać masę z żółtek , całość delikatnie wymieszać łyżką.
W garnku rozgrzać smalec.
Masę na chrust przełożyć do rękawa cukierniczego lub butelki po małej wodzie z dziurką w korku.
Na rozgrzany tłuszcz wlewać porcjami ciasto.
Smażyć na rumiano z obu stron , uważając by nie spalić chrustu ponieważ szybko się smaży.
Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać posypane cukrem pudrem.

Obraz 025

.Smacznego :)