Chrupiący sernik winogronowy na zimno

Obraz 007

Delikatny, przyjemnie chrupiący sernik na zimno dla miłośników mało słodkich ciast. Jak najbardziej przypadł do gustu moim gościom i rodzinie, najlepiej smakuje schłodzony.

Obraz 011
Składniki:
1 szklanka płatków śniadaniowych żytnich
50g. masła 82%
4 serki homogenizowane waniliowe ( każdy po 125g.)
1 łyżka cukru pudru
2 galaretki przezroczyste o smaku winogronowym
1 duża kiść zielonego winogrona
1 galaretka winogronowa
Przygotowanie:
Płatki wraz z masłem umieścić w kielichu blendera, zmiksować.
Wyłożyć na blachę ,piec 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Galaretki przezroczyste rozpuścić w 600ml wrzątku, odstawić do wystudzenia.
Serki przełożyć do wysokiej miski, wsypać cukier puder,wlać zimne galaretki oraz wsypać płatki, dokładnie wymieszać.
Masę serową przelać do tortownicy o wymiarach 18cm, włożyć do lodówki aby lekko stężała.
Galaretkę winogronową rozpuścić w 400 ml wrzątku, odstawić do wystudzenia.
na wierzch sernika ułożyć przekrojone na pół owoce winogrona, zalać zimną galaretką.
Odstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.

 

bObraz 007

Obraz 035

 

 

Smacznego :)