Chrupiące kopytka na słodko

obraz-015

Sekretem idealnych kopytek jest delikatność ciasta ziemniaczanego z nie przesadzoną ilością mąki pszennej.
Otulone słodką warstwą z cukrowej cebuli oraz chrupiącej bułki tartej smakują wyśmienicie.

Składniki:
Kopytka:
1 kg ziemniaków
sól
1 jajko
3/4 szklanki mąki pszennej+do podsypania
Dodatki:
1 cebula cukrowa
100g masła 82%
2 żyłeczki cukru
1/2 szklanki bułki tartej
Przygotowanie:
Kopytka:Ziemniaki obrać umyć , ugotować w osolonym wrzątku.
Odcedzić , osuszyć , pozostawić do wystudzenia.
Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę , dodać jajko oraz mąki.
Wyrobić jednolite ciasto ziemniaczane.
Stolnicę oprószyć mąką pszenną , z kawałków ciasta formować wałeczki , wycinać ukośne , małe kopytka.
Gotować z osolonym wrzątku 1 min po wypłynięciu na powierzchnię.
Dodatki:Cebulę , pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać 1/2 masła , zrumienić cebulę , wsypać cukier.
Dodać resztę masła oraz bułkę tartą , smażyć do połączenia się składników.
Do zasmażki dodać kopytka , dokładnie wymieszać.

obraz-015

 

obraz-018 obraz-006

Smacznego :)