Chrupiąca mozzarella faszerowana oscypkiem i łososiem, podana na chrzanowej grzance

5a

Chrupiąca z wierzchu dzięki panierce z płatków kukurydzianych i słonecznika, delikatna mozzarella faszerowana słonym, górskim oscypkiem oraz wędzonym na zimno łososiem.
Podana na grzance z dobrej jakości pieczywa z ziarnami, posmarowanego lekko cytrynową pastą ze świeżego chrzanu i jogurtu.
Prawdziwa eksplozja smaków :)
Taką grzankę możemy podać na obiad czy kolację jest niezwykle sycąca.
Równie dobrze sprawdzi się podana podczas spotkania ze znajomymi, nikt nie pogardzi dokładką 😉

1a

 

2a 8

 

Składniki:
2 kulki mozzarelli z zalewy6
2 plastry łososia łososia MOWI Pure wędzonego na zimno  
4 plastry białego oscypka ( nie wędzonego)
1/2 szklanki prażonego słonecznika
1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
1 jajko
olej do smażenia
Grzanki:
1 bułka z ziarnami np. ze słonecznikiem, sezamem i czarnuszką
1 łyżka tartego świeżego chrzanu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Mozzarelle odsączyć z zalewy, każdą przekroić na pół na dwóch połówkach ułożyć plaster oscypka, łososia oraz ponownie oscypka.
Całość przykryć pozostałymi połówkami mozzarelli.
Płatki wymieszać ze słonecznikiem,jajko roztrzepać.
Panierować sery w jajku a następnie w przygotowanej mieszance.
Smażyć na rozgrzanym oleju po 3 min z każdej strony.( Oleju rozgrzać tyle by przynajmniej połowa mozzarelli była zakryta)
Grzanki: W między czasie chrzan wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny oraz pieprzem.
Bułkę przekroić na pół wzdłuż, posmarować pieczywo pastą.
Piec ok. 5 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Panierowaną mozzarellę podać na grzance.

 

2a 9

 

5a

 

10 4a

 

3a

 

 

Smacznego :)

 

 #lososmowi


KONKURS MOWI - Dobra, wygraj trochę dobra!