Chłopski garnek

Obraz 026

Rozgrzewające,sycące i pyszne danie jednogarnkowe. Z paru prostych składników możemy przygotować obiad na dwa dni dla całej rodziny. Garnek drugiego dnia, odgrzany smakuje tak samo dobrze a dodatkowo przy jego przygotowaniu możemy posprzątać lodówkę z reszty zalegających warzyw i wędliny.

Obraz 026 Obraz 031

Składniki:
500g. cienkiej kiełbasy
500g boczku wędzonego
1/2 główki białej kapusty
2 cebule
2 marchewki
6 ząbków czosnku
10 sztuk średniej wielości ziemniaków
2 pomidory
500 ml rosołu lub bulionu ( użyłam na indyku i wołowinie)
250 ml przecieru pomidorowego
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
sól, pieprz
Przygotowanie:
Boczek oraz kiełbasę pokroić w kostkę,wrzucić do rozgrzanego garnka, smażyć do momentu aż wytopią tłuszcz( gdyby było go za mało dodać łyżkę smalcu bądź masła)
Kapustę poszatkować, obraną cebulę pokroić w kostkę, marchewki i czosnek w plasterki, ziemniaki w dużą kostkę. Składniki dodać do mięsa,smażyć aż staną się szkliste, często mieszając.
Pomidor obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę, dodać do dania, smażyć do momentu aż puszczą sok.
Do garnka wlać rosół,dusić do miękkości składników.
W między czasie doprawić paprykami, solą i pieprzem.
Wlać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać, zostawić na gazie jeszcze chwilę.
Danie podawać gorące.

Obraz 024Smacznego :)